Hanna Jansen

Hanna Jansen

Expositie van 5 sept. t/m 29 sept. 2015

 

Opening op zaterdag 5 sept. bij het Kunst-Torentje om 16.00 uur

 

Hanna Jansen (1992) afkomstig uit Almelo, was reeds op de middelbare school (Het Erasmus te Almelo) bevlogen met het medium fotografie. In 2010 won ze de fotografie jong talentprijs van de Rotary club Almelo. Van het geldbedrag dat ze won, kon ze haar eerste goede spiegelreflexcamera kopen. In hetzelfde jaar verliet ze de middelbare school om naar de kunstacademie in Enschede, de AKI te gaan. Daar studeerde ze in 2014 af met het medium waarmee ze was begonnen met een fotoreeks. In de eindexamenspecial van het gerenommeerde kunstmagazine Metropolis M van 2014, wordt op bladzijde 14 haar werk besproken door Floor van Luijk. Hij noemt haar werk; stiekem intiem.

 

In opdracht van de stichting Nieuwe Twentse Kunst is Hanna aan de slag gegaan met het gegeven “Buitenste Binnen”. De vraag daarbij was hoe kunnen we door middel van kunst de buitenwijken in Almelo met de binnenstad verbinden? Of hoe maak je de relatie tussen de buitenwijken en de binnenstad duidelijk?

 

Hanna Jansen is de afgelopen tijd op zoek gegaan naar wijkvertegenwoordigers, dit hoefden beslist geen archetypes te zijn. Bij haar ging het om het beeld van de wijk in relatie tot de mens die er woont. De fotografische resultaten zijn kunst geworden, die bijdraagt aan het nadenken over de menselijke maat in zijn leefomgeving. Hanna heeft van het project een echt sociaal kunstwerk gemaakt. Waarbij ze door onderzoek in de wijken en vooral door gesprekken met wijkbewoners een nieuw beeld van Almelo heeft gekregen.

 

De fotowerken zijn in de maand september, ook tijdens het Media Art Flow Festival, in groot formaat op enige locaties in de stad te zien. Ook worden er van de fotoreeks, die bestaat uit vijf foto’s, mooie kaarten gemaakt. Die op verschillende locaties in de stad gratis verkrijgbaar zijn. Aansluitend zal Hanna exposeren in het Kunst-Torentje.

 

Het project “Buitenste Binnen” wordt mogelijk gemaakt door het actieplan “kunst in de openbare ruimte” van de gemeente Almelo. Voor de stichting NTK is het van belang, dat jonge kunstenaars uit Almelo ook hier hun talenten kunnen laten zien, om hen als stad en regio te ondersteunen in hun ontwikkeling en beroepspraktijk als kunstenaar.

Category

exposanten