Title Image

Kunst-Torentje

Hedendaagse beeldende kunst in de openbare ruimte

Het Kunst-Torentje is het kunstpodium van de stichting Nieuwe Twentse Kunst

 

Het Kunst-Torentje is een toegankelijke en openbare presentatieruimte voor beeldende kunst. De stichting Nieuwe Twentse Kunst is verantwoordelijk voor het expositie programma.

 

Veel mensen, die het Kunst-Torentje passeren zijn op weg naar hun werk, de stad of het station. Mensen die niet bewust uit zijn op een confrontatie met kunst. Hierin liggen meerdere uitdagingen voor de kunstenaars, die in het Kunst-Torentje exposeren: “haal mensen even uit hun dagelijkse gedachtenstroom, bied ze een ander perspectief of nieuwe ervaring, maak ze nieuwsgierig naar iets onbekends of iets anders”.

 

Exposeren in het Kunst-Torentje is alleen mogelijk voor beeldend kunstenaars Dit is op basis van uitnodiging en vanuit de vraag van beeldend kunstenaars om te mogen exposeren. Omdat het Kunst-Torentje graag een afwisselend en hedendaags beeld van kunst toont wordt er aan kunstenaars gevraagd om een ontwerp of voorstel met motivatie en portfolio aan te leveren voor een eventuele expositie.

Historie Kunst-Torentje

 

In 1910 werd het torentje gebouwd in de neo klassieke stijl. In die tijd bloeide de textielindustrie in Twente enorm. Het personeel van textielfabriek Koninklijke Ten Cate gaf op 5 november 1910 het torentje aan hun baas als cadeau.

 

Ten Cate had namelijk een pensioenfonds opgericht en daar was het personeel maar wat blij mee. Maar om het torentje te betalen moesten de arbeiders wel een jaar lang iedere week een stuiver inleveren. Het torentje kreeg ook een klok gericht naar de stad, deze gaf de arbeiders geen excuus meer om te laat te komen.

 

De architect van het torentje was Melius Hendrik Krabshuis (1878-1933). Hij ontwierp het torentje in een mengeling van historische stijlen zoals gotisch, renaissance en barok. Daardoor zitten er decoratieve elementen in het torentje, gemaakt van natuursteen, die doen denken aan zuilen. Het torentje is niet proportie, kijk naar de plek waar de klokken zitten. Deze is eigenlijk te fors ten opzichte van de rest.

 

Het torentje was de hoektoren van het enorme textielcomplex Java. Rond 1995 werd de textielfabriek aan de Egbert Gorterstraat (op de hoek met Haven ZZ) gesloopt, om plaats te maken voor de rechtbank. Het torentje bleef gespaard. Ten Cate schonk dit monument aan de gemeente Almelo op 14 oktober 1995.

 

Het torentje is in 1993 en 1994 geheel gerestaureerd en aangepast tot expositieruimte. Het bouwwerk kreeg grote vensters, zodat je er van buitenaf goed naar binnen kunt kijken. Sinds 1995 zijn er exposities van beeldende kunstenaars, die vaak speciaal voor deze plek iets maken. In 2020 werd een expositie met mini kunstwerken van meerdere kunstenaars uit Overijssel georganiseerd, ter ere van het 25 jarig expositie jubileum. Het Kunst-Torentje is in de beeldende kunst inmiddels een landelijk begrip geworden.