Assemblages van 20-04-24 t/m 12-06-24
Jean Philippe Paumier studeerde in 2003 af als Master of Arts in Rouen, Frankrijk. De naam Marcel Duchamp passeerde daar regelmatig en een seminar aan de universiteit, over deze peetvader van veel eigentijdse kunstprincipes, maakte diepe indruk op hem. Pas na zijn verhuizing naar Amsterdam in 2010 begint hij vaker te exposeren, maar uitgangspunten als ‘’Objet Trouvé” en “assemblage” blijven zijn werk kenmerken.
In de StuiverTorentjes is een aantal van deze kleinere werken te zien. In zijn assemblages combineert hij eenvoudige materialen met het principe van het objet trouvé’, waardoor hij ook aansluiting vindt bij principes als duurzaamheid en hergebruik. Jean Philippe Paumier laat zich in zijn montage leiden door “visuele logica gebaseerd op vrije associaties en formele intuïtie”, waarbij zijn vintage voorwerpen goeddeels hun vanzelfsprekendheid verliezen en er een vervreemdend effect ontstaat. Een licht humoristische ondertoon is hem daarbij niet vreemd.
In het KunstTorentje is al vaker locatie specifieke kunst gepresenteerd waarbij aan het torentje gerefereerd wordt als resterend onderdeel van de voormalige textielfabriek Ten Cate. Ook voor Jean Philippe Paumier lijkt dat een uitgangspunt te zijn geweest in het speciaal voor deze locatie vervaardigde installatie. Niet alleen weet hij de karakteristieken van zijn manier van werken op te schalen naar het formaat van deze bijzondere zichtlocatie, maar hij lijkt ook te verwijzen naar een iconisch product van de firma Ten Cate. Twee gevouwen vintage windsurfzeilen, waarbij de in de zomen gemonteerde TL-LED-lampen niet alleen zorgen voor verzadiging van de retro-neonkleuren, maar ook voor de stabiliteit van de hele structuur.
Bij het passeren van het KunstTorentje worden we afwisselend geconfronteerd met zowel het open als gesloten karakter ervan. Licht en kleur van deze installatie zullen deze locatie, zowel overdag als ‘s avonds, bijzonder markeren.