Marianne Lammersen

Marianne Lammersen

18 november 2017 t/m 18 februari 2018

Opening op zaterdag 18 november om 12.00 uur bij het Kunst-Torentje, Egbert Gorterstraat 7 in Almelo

 

‘Ontworteling’ 2017 Hout, textiel, acryl hars

 

Het werk van Marianne Lammersen laat zich omschrijven als een kritische reflectie op het voor velen vanzelfsprekende vooruitgangsdenken. Onze maatschappij is continue aan verandering onderhevig, voortgestuwd door technologische ontwikkelingen en gestuurd door economische belangen. Is die tendens naar hoger, groter, sneller, gelijk aan ‘menselijke ontwikkeling’? Zijn we de menselijke maat niet kwijt?

 

Socioloog Zygmunt Bauman schrijft in ‘Vloeibare Tijden’, hoe in deze haast geen tijd meer is om tradities te laten ontstaan, hoe contacten vluchtig zijn geworden, en waar onze identiteit niet meer afhankelijk is van onze geboortegrond maar van de netwerken die we creëren. We gooien af en toe een anker uit, maar raken ontworteld.

 

In het Kunst-Torentje toont Lammersen het werk ‘Ontworteling’. Het beeld staat onder spanning. Fysiek, het beeld wordt opgetrokken, materialen staan strak. Maar ook mentaal; Waar willen wij ons bevinden, hier in een staat van rust of daar in voortdurende verandering? Hebben we eigenlijk een keuze, en hoe buigbaar zijn we?

 

Bekijken we het Kunst-Torentje als geheel, dan is die ontheemding ook toepasbaar op het gebouwtje zelf; losgeraakt van de oorspronkelijke fabriek, staat het als een vervreemdend object in de openbare ruimte, als monument dat zal blijven, in een omgeving die steeds verandert.

 

Het Kunst-Torentje, door de arbeiders geschonken aan de Koninklijke Ten Cate, om de technologische ontwikkelingen (50 jarig jubileum van het mechanisch weven) juist te vieren, is de komende maanden een plek waar de passant zijn positie in het hier en kan bevragen.

 

De programmering van beeldende kunst in het Kunst-Torentje wordt verzorgt door de Stichting Nieuwe Twentse Kunst.

 

Marianne Lammersen (1984) woonachtig in Haarlem

 

Opleidingen

2007-2009 Sandberg Instituut Amsterdam, Gerrit Rietveld Academie,

2002-2007 Aki, Enschede, Beeldhouwen,

 

Category

exposanten